To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)

Addition and Subtraction of Mixed Numbers Worksheet

Addition and Subtraction of Mixed Numbers Worksheet
  • Page 1
 1.  
What is the value of 75 9 - 48 9 to the nearest whole number?
a.
2
b.
1
c.
3
d.
4


Solution:

75 / 9 8
[Because 5 / 9 > 1 / 2, round up to 8.]

48 / 9 5
[Because 8 / 9 > 1 / 2, round up to 5.]

So, 8 - 5 = 3.


Correct answer : (3)
 2.  
What is the value of 52 7 - 31 7 to the nearest whole number?
a.
3
b.
2
c.
1
d.
4


Solution:

52 / 7 5
[Because 2 / 7 < 1 / 2, round down to 5.]

31 / 7 3
[Because 1 / 7 < 1 / 2, round down to 3.]

So, 5 - 3 = 2.


Correct answer : (2)
 3.  
Chris used 57 9 cup of milk for making one recipe of ice cream and 73 9 cup of milk for making another recipe. About how much milk did he use in all?
a.
11 cups
b.
12 cups
c.
10 cups
d.
13 cups


Solution:

57 / 9 6
[Because 7 / 9 > 1 / 2, round up to 6.]

73 / 9 7
[Because 3 / 9 < 1 / 2, round down to 7.]

6 + 7 = 13

So, Chris used about 13 cups of milk in all.


Correct answer : (4)
 4.  
Sam spent $82 3 for vegetables, $91 3 for entertainment, and $62 3 for education. Estimate the total amount spent by him.
a.
$25
b.
$24
c.
$26
d.
$32


Solution:

82 / 3 9
[Because 2 / 3 > 1 / 2, round up to 9.]

91 / 3 9
[Because 1 / 3 < 1 / 2, round down to 9.]

62 / 3 7
[Because 2 / 3 > 1 / 2, round up to 7.]

9 + 9 + 7 = 25.

So, Sam spent about a total of $25 in all.


Correct answer : (1)
 5.  
What is the value of 21 8 - 11 8 to the nearest whole number?
a.
3
b.
2
c.
1


Solution:

21 / 8 2
[Because 1 / 8 < 1 / 2, round down to 2.]

11 / 8 1
[Because 1 / 8 < 1 / 2, round down to 1.]

So, 2 - 1 = 1.


Correct answer : (4)
 6.  
Estimate the sum of 61 5 + 22 5 + 31 5.
a.
13
b.
12
c.
14
d.
11


Solution:

61 / 5 6
[Because 1 / 5 < 1 / 2, round down to 6.]

22 / 5 2
[Because 2 / 5 < 1 / 2, round down to 2.]

31 / 5 3
[Because 1 / 5 < 1 / 2, round down to 3.]

61 / 5 + 22 / 5 + 31 / 5 6 + 2 + 3 = 11.


Correct answer : (4)
 7.  
Estimate the sum of 53 5 + 42 5 + 61 5.
a.
16
b.
14
c.
15
d.
13


Solution:

53 / 5 6
[Because 3 / 5 > 1 / 2, round up to 6.]

42 / 5 4
[Because 2 / 5 < 1 / 2, round down to 4.]

61 / 5 6
[Because 1 / 5 < 1 / 2, round down to 6.]

53 / 5 + 42 / 5 + 61 / 5 6 + 4 + 6 = 16.


Correct answer : (1)
 8.  
John traveled a distance of 505 9 km by his bike and car. He traveled 207 9 km by his bike. Estimate the distance he traveled by car.
a.
22 km
b.
26 km
c.
30 km
d.
20 km


Solution:

505 / 9 51
[Because 5 / 9 > 1 / 2, round up to 51.]

207 / 9 21
[Because 7 / 9 > 1 / 2, round up to 21.]

505 / 9 - 207 / 9 51 - 21 = 30
[Subtract.]

So, John traveled about 30 km by car.


Correct answer : (3)
 9.  
Estimate the sum of 13 4 + 12 4 + 21 4.
a.
3
b.
6
c.
4
d.
5


Solution:

13 / 4 2
[Because 3 / 4 > 1 / 2, round up to 2.]

12 / 4 2
[Because 2 / 4 = 1 / 2, round up to 2.]

21 / 4 2
[Because 1 / 4 < 1 / 2, round down to 2.]

13 / 4 + 12 / 4 + 21 / 4 2 + 2 + 2 = 6.


Correct answer : (2)
 10.  
Hanna had 62 5 m of a ribbon from which he used 11 5 m of ribbon for decoration. Estimate how much ribbon is she left with?
a.
7 m
b.
5 m
c.
4 m
d.
6 m


Solution:

62 / 5 6
[Because 2 / 5 < 1 / 2, round down to 6.]

11 / 5 1
[Because 1 / 5 < 1 / 2, round down to 1.]

62 / 5 - 11 / 5 6 - 1 = 5
[Subtract.]

So, Hanna is left with 5 m of ribbon.


Correct answer : (2)

*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.