To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)

Division Worksheets

Division Worksheets
  • Page 1
 1.  
Find:
18 ÷ 9
a.
10
b.
2
c.
27
d.
9


Solution:


Divide 18 triangles into groups of 9.

There are 2 such groups.

Therefore, 18 can be divided into 2 groups each containing 9.


Correct answer : (2)
 2.  
Find:
12 ÷ 3
a.
9
b.
3
c.
15
d.
4


Solution:


Divide 12 squares into groups of 3.

There are 4 such groups.

Therefore, 12 can be divided into 4 groups each containing 3.


Correct answer : (4)
 3.  
Find:
21 ÷ 7
a.
7
b.
3
c.
14
d.
6


Solution:


Divide 21 triangles into groups of 7.

There are 3 such groups.

Therefore, 21 can be divided into 3 groups each containing 7.


Correct answer : (2)
 4.  
Find:
18 ÷ 6
a.
4
b.
12
c.
10
d.
3


Solution:


Divide 18 diamonds into groups of 6.

There are 3 such groups.

Therefore, 18 can be divided into 3 groups each containing 6.


Correct answer : (4)
 5.  
A building has 200 rooms and 4 floors. If each floor has same number of rooms, find the number of rooms in each floor.
a.
60
b.
75
c.
50
d.
40


Solution:

Number of rooms in a building = 200

Number of floors in the building = 4

Number of rooms in each floor = number of rooms ÷ number of floors = 200 ÷ 4

20 ÷ 4 = 5
200 ÷ 4 = 50

Number of rooms in each floor = 50.


Correct answer : (3)
 6.  
The total cost of 5 T-shirts is $250. Find the cost of one T-shirt.
a.
$40
b.
$45
c.
$50
d.
$60


Solution:

Total cost of 5 T-shirts = $250

Cost of one T-shirt = total cost of T-shirts ÷ number of T-shirts = 250 ÷ 5

25 ÷ 5 = 5
250 ÷ 5 = 50

So, the cost of one T-shirt = $50.


Correct answer : (3)
 7.  
A novel contains 160 pages. Mr. Steve reads 8 pages per day. Find the number of days Mr.Steve would take to complete the novel.
a.
15
b.
10
c.
5
d.
20


Solution:

Number of pages in the novel = 160

Number of pages Mr.Steve reads per day = 8

Number of days Mr.Steve takes to complete the novel = number of pages in the novel ÷ number of pages Mr.Steve reads per day = 160 ÷ 8

16 ÷ 8 = 2
160 ÷ 8 = 20

So, number of days that Mr.Steve takes to complete the novel is 20.


Correct answer : (4)
 8.  
Jennifer rearranged 240 books in 8 shelves. She placed equal number of books in each of the shelves. How many books did she place in each shelf?
a.
35
b.
30
c.
40
d.
24


Solution:

Number of books did Jennifer rearranged = 240

Number of shelves = 8

Number of books in a single shelf = total number of books ÷ number of shelves = 240 ÷ 8

24 ÷ 8 = 3
240 ÷ 8 = 30

Number of books did Jennifer placed in each shelf = 30


Correct answer : (2)
 9.  
A train travelled a distance of 120 miles in 2 hours at a constant speed. How much distance (miles) did the train travel in one hour?
a.
50 miles
b.
60 miles
c.
45 miles
d.
55 miles


Solution:

Distance travelled by the train in 2 hours = 120 miles

Distance travelled in one hour = total distance travelled ÷ number of hours travelled = 120 ÷ 2

12 ÷ 2 = 6
120 ÷ 2 = 60

So,distance travelled by the train in one hour is 60 miles.


Correct answer : (2)
 10.  
Find the quotient.
72 ÷ 6
a.
12
b.
13
c.
10
d.
11


Solution:



So, 72 ÷ 6 = 12


Correct answer : (1)

More Division Worksheets
Divisibility Worksheet Divisibility Rules Worksheet
Division Word Problems
*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.