To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)

Adding and Subtracting Word Problems - Page 12

Adding and Subtracting Word Problems
  • Page 12
 111.  
35 dogs and 21 cats were brought for a pet show. How many pets were there in the show?
a.
54
b.
56
c.
52
d.
58


Solution:

Total number of pets = 35 dogs + 21 cats

3  5  
+2  1  

5  6  



So, 56 pets were there in the show.


Correct answer : (2)
 112.  
Ashley checked her mails after a long time. She had got 37 mails from her friends, 28 from her family members, and 8 bulk mails. How many mails did Ashley get altogether?
a.
145
b.
65
c.
73
d.
71


Solution:

Total number of mails Ashley had got = Number of mails from her friends + Number of mails from her family members + Number of bulk mails

2  [Carry.]
3  7  
2  8  
+ 0  8  

7  3  


[Substitute the values and add.]

So, Ashley had got 73 mails altogether.


Correct answer : (3)
 113.  
Tim had $6 and his father gave him $11. How much money does he have now?
a.
$19
b.
$17
c.
$16
d.
$18


Solution:

We need to add the money that Tim had initially to the money his father gave him, to find the total amount of money he has now.

$6 + $11 = $17

So, he has $17 now.


Correct answer : (2)
 114.  
Lauren lit 3 candles on one end of the table and 3 candles on the other end of the table. How many candles did she light in all?
a.
5 candles
b.
6 candles
c.
8 candles
d.
7 candles


Solution:

We need to add the candles lighted on both the ends of the table to find the total number of candles Lauren lighted.

The number of candles she lighted on one end + the number of candles she lighted on the other end = total number of candles she lighted.

3 + 3 = 6

So, Lauren lighted 6 candles in all.


Correct answer : (2)
 115.  
Marissa kept 5 indoor plants at one end of a room and 2 plants at the other end of the room. Find the total number of plants she kept in the room.
a.
8 plants
b.
7 plants
c.
6 plants
d.
9 plants


Solution:

Since Marissa kept indoor plants at two ends of a room, we need to add the plants at both the ends to get the total number plants she kept in the room.

The number of plants at one end of the room + number of plants at the other end of the room = total number of plants Marissa kept in the room.

5 plants + 2 plants = 7 plants.

So, Marissa kept 7 plants in the room.


Correct answer : (2)
 116.  
Ursula bought a 50 m ribbon and her sister gave her a 10 m ribbon. Find the total length of the ribbon Ursula has.
a.
50 m
b.
60 m
c.
70 m
d.
55 m


Solution:

Since Ursula got more ribbon, we need to add the length of the ribbon she has and the length of the ribbon her sister gave her, to know the total length of ribbon she has.

Total length of the ribbon she has = the length of the ribbon she had + the length of the ribbon her sister gave her

= 50 m + 10 m = 60 m.

Total length of the ribbon that she has is 60 m.


Correct answer : (2)
 117.  
Christina colored 6 pictures yesterday and she colored 4 pictures today. How many pictures did she color in all?
a.
9 pictures
b.
11 pictures
c.
12 pictures
d.
10 pictures


Solution:

To get the total number of pictures that Christina colored, we need to add the pictures Christina colored both yesterday and today.

The number of pictures Christina colored yesterday + number of pictures Christina colored today = total number of pictures Christina colored.

6 pictures + 4 pictures = 10 pictures.

So, Christina colored 10 pictures in all.


Correct answer : (4)
 118.  
Jake ate 4 chocolates, Valerie ate 8 chocolates, and Ethan ate 7 chocolates. Find the total number of chocolates they ate.
a.
21 chocolates
b.
60 chocolates
c.
19 chocolates
d.
15 chocolates


Solution:

We need to add the number of chocolates that Jake, Valerie, and Ethan ate, to find the total number of chocolates they all ate.

Number of chocolates Jake ate + number of chocolates Valerie ate + number of chocolates Ethan ate = Total number of chocolates they all ate.

4 + 8 + 7 = 19

So, they ate 19 chocolates in all.


Correct answer : (3)
 119.  
Josh traveled 50 miles by bus, 60 miles by train, and 20 miles by car. Find the total distance he traveled.
a.
130 miles
b.
110 miles
c.
140 miles
d.
90 miles


Solution:

To find the total distance that Josh traveled, we need to add the distances he traveled by car, by bus, and by train.

Distance traveled by bus + distance traveled by train + distance traveled by car = total distance he traveled.

50 miles + 60 miles + 20 miles = 130 miles.

So, he traveled a total distance of 130 miles.


Correct answer : (1)
 120.  
Emily bought a watch for $40, a ring for $100 and a chain for $120. How much did she spend in all?
a.
$260
b.
$240
c.
$250
d.
$270


Solution:

To find the total amount of money spent by Emily, we need to add the money she spent to buy a watch, a ring and a chain.

The money spent on watch + money spent on ring + money spent on chain = Total money spent by Emily.

$40 + $100 + $120 = $260.

So, Emily spent $260 in all.


Correct answer : (1)

*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.