Adding and Subtracting Word Problems

**Page 8**

71.

Rachel has 3 ribbons and Shella has 2 ribbons. Choose a number sentence to find the number of ribbons they have all together.

a. | 3 + 2 = 6 | ||

b. | 3 + 2 = 2 | ||

c. | 3 + 2 = 5 | ||

d. | 3 + 2 = 4 |

Correct answer : (3)

72.

Brad has 7 boxes and Sam has 6. Find the number of boxes they both have.

a. | 10 | ||

b. | 12 | ||

c. | 13 | ||

d. | 11 |

Correct answer : (3)

73.

Linda has 3 chairs and she bought 5 more chairs. How many chairs are there?

a. | 6 | ||

b. | 8 | ||

c. | 7 | ||

d. | 9 |

Correct answer : (2)

74.

Henry has 6 white and 10 black colored shirts. How many shirts does he have?

a. | 10 | ||

b. | 14 | ||

c. | 6 | ||

d. | 16 |

Correct answer : (4)

75.

Harry had 2 cups of milk in the morning and 4 in the evening. How many cups of milk did he have?

a. | 6 | ||

b. | 7 | ||

c. | 4 | ||

d. | 5 |

Correct answer : (1)

76.

Tommy started from his friend′s house and traveled 218 miles towards his house. What is the total distance between Tommy′s house and his friend′s house, if Tommy still has to travel 153 miles to reach his house?

a. | 554 miles | ||

b. | 154 miles | ||

c. | 371 miles | ||

d. | 144 miles |

218 + 153 = 371

[Substitute the values.]

Therefore, the total distance from Tommy′s house to his friend′s house is 371 miles.

Correct answer : (3)

77.

Justin has 5 red cardigans, 8 lilac cardigans, and 5 blue cardigans. Find the total number of cardigans Justin has.

a. | 19 | ||

b. | 10 | ||

c. | 18 | ||

d. | 17 |

T | O | |

1 | [Carry.] | |

5 | ||

8 | ||

+ | 5 | |

1 | 8 | |

[Add.]

So, Justin has 18 cardigans.

Correct answer : (3)

78.

There are 6 yellow balls and 35 violet balls in a basket. Find the total number of balls in the basket.

a. | 41 | ||

b. | 21 | ||

c. | 51 | ||

d. | 61 |

T | O | ||||||

1 | [Carry.] | ||||||

6 | |||||||

3 | 5 | ||||||

4 | 1 | ||||||

[Add.]

So, the total number of balls in the basket is 41.

Correct answer : (1)

79.

Charlie wants to buy a microwave oven that costs $220. He also wants to buy a walkman that costs $20. How much will Charlie have to pay in all?

a. | $240 | ||

b. | $260 | ||

c. | $250 | ||

d. | $230 |

Cost at which Charlie wants to buy a walkman = $20.

Amount Charlie needs to pay in all = $220 + $20

[Substitute the values.]

= $240

Correct answer : (1)

80.

Jerald wants to buy a television set that costs $130. He also wants to buy a telephone that costs $90. How much will Jerald have to pay in all?

a. | $100 | ||

b. | $220 | ||

c. | $120 | ||

d. | $190 |

Cost of telephone = $90

Total cost = $130 + $90 = $220.

Correct answer : (2)