﻿ Adding and Subtracting Word Problems - Page 9 | Problems & Solutions
To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free) # Adding and Subtracting Word Problems - Page 9

Adding and Subtracting Word Problems
• Page 9
81.
Hanna has 5 red pencils, 2 brown pencils, and 5 blue pencils. Find the total number of pencils Hanna has. a. 12 b. 10 c. 13 d. 11

#### Solution:

Total number of pencils Hanna has = 5 red pencils + 2 brown pencils + 5 blue pencils.

 T O 1 [Carry.] 5 2 + 5 1 2

[Add.]

So, Hanna has 12 pencils.

Correct answer : (1)
82.
Find:
5 + 4 + 3 a. 11 b. 12 c. 16 d. 10

#### Answer: (b)

Correct answer : (2)
83.
Solve  a. 13 b. 12 c. 10 d. 11

#### Answer: (d)

Correct answer : (4)
84.
Solve  a. 10 b. 11 c. 12 d. 9

#### Answer: (d)

Correct answer : (4)
85.
Solve  a. 16 b. 14 c. 15 d. 12

#### Answer: (c)

Correct answer : (3)
86.
Solve  a. 12 b. 11 c. 9 d. 10

#### Answer: (d)

Correct answer : (4)
87.
Solve  a. 12 b. 10 c. 11 d. 13

#### Answer: (a)

Correct answer : (1)
88.
There are 25 blue and 35 red marbles in a bag. Find the total number of marbles in the bag. a. 60 b. 70 c. 57 d. 65

#### Solution:

Total number of marbles in the bag = number of blue marbles + number of red marbles

25 = 20 + 5
35 = 30 + 5
[Break the numbers into tens and ones.]

(20 + 30) + (5 + 5)
[Add the tens and ones separately.]

= 50 + 10 = 60
[Add the two sums.]

So, there are a total of 60 marbles in the bag.

Correct answer : (1)
89.
Steve has traveled 8 kilometers in the morning, 7 kilometers in the afternoon, and 9 kilometers in the evening. Find the total distance that Steve traveled during the day. a. 14 km b. 24 km c. 22 km d. 27 km

#### Solution:

Total distance traveled during the day = Distance traveled in the morning + Distance traveled in the afternoon + Distance traveled in the evening.

= 8 + 7 + 9 = 24
[Substitute the values and add the ones.]

So, Steve traveled 24 kilometers during the day.

Correct answer : (2)
90.
Michael had $72 with him. He made$18 by delivering pizzas. How much money does he have now? a. $92 b.$90 c. $80 d.$54

#### Solution:

Amount Michael has = 72 + 18

72 = 70 + 2
18 = 10 + 8
[Break the numbers into tens and ones.]

(70 + 10) + (2 + 8)
[Add the tens and ones separately.]

= 80 + 10 = 90
[Add the two sums.]

So, Michael has \$90.

Correct answer : (2)

*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.