﻿ Adding and Subtracting Word Problems - Page 10 | Problems & Solutions

# Adding and Subtracting Word Problems - Page 10

• Page 10
91.
Joe scored 43 in Economics, 31 in Science and 52 in Math. What is his total in all the three subjects?
 a. 115 b. 126 c. 95 d. 136

#### Solution:

Total score = marks in Economics + marks in Science + marks in Maths.

= 43 + 31 + 52
[Substitute the values.]

43 = 40 + 3
31 = 30 + 1
52 = 50 + 2
[Break the numbers into tens and ones.]

= (40 + 30 + 50) + (3 + 1 + 2)
[Add the tens and ones separately.]

= 120 + 6 = 126

So, the total in all the three subjects is 126.

92.
There are 23 computers in the first room, 43 computers in the second room and 53 computers in the third room. Find the total number of computers in all the three rooms.
 a. 99 b. 119 c. 120 d. 129

#### Solution:

Total number of computers in all the three rooms = computers in the first room + computers in the second room + computers in the third room.

= 23 + 43 + 53
[Substitute the values.]

23 = 20 + 3
43 = 40 + 3
53 = 50 + 3
[Break the numbers into tens and ones.]

= (20 + 40 + 50) + (3 + 3 + 3)
[Add the tens and ones separately.]

= 110 + 9 = 119

So, the total number of computers in all the three rooms is 119.

93.
Solve

 a. 9 b. 5 c. 4 d. 6

94.
Andy has 4 balloons and Anna has 6 balloons. How many balloons do they have altogether?

 a. 7 b. 12 c. 11 d. 10

95.
Nancy got into an elevator at the fifth floor. If the elevator goes up 4 floors, at which floor is Nancy now?
 a. first b. ninth c. eighth d. tenth

#### Solution:

We need to add the floor at which Nancy got into the elevator to the number of floors by which the elevator goes up to find the floor at which Nancy is now.

Floor at which Nancy got into the elevator + Number of floors by which the elevator goes up = Floor at which Nancy is

5 + 4 = 9

So, Nancy is at the ninth floor now.

96.
Sam bought a shirt for $28, a toy for$13, and a wallet for $15. Find the total money spent by him.  a.$52 b. $46 c.$56 d. $38 #### Solution: Cost of the shirt =$28

Cost of the toy = $13 Cost of the wallet =$15

Total money spent by Sam = Cost of the shirt + Cost of the toy + Cost of the wallet

= $28 +$13 + $15 [Substitute the values.]  T O 1 [Carry.] 2 8 1 3 + 1 5 5 6 So, the total money spent by Sam is$56.

97.
Sunny has 39 marbles and Joe has 26 marbles. Find the total number of marbles.
 a. 65 b. 46 c. 68 d. 56

#### Solution:

Number of marbles with Sunny = 39

Number of marbles with Joe = 26

Total number of marbles = Number of marbles with Sunny + Number of marbles with Joe

= 39 + 26
[Substitute the values.]

 T O 1 [Carry.] 3 9 + 2 6 6 5

So, there are a total of 65 marbles.

98.
Tony has 18 red pens and 26 blue pens. Find the total number of pens with Tony.
 a. 54 b. 55 c. 44 d. 35

#### Solution:

Total number of pens with Tony = Number of red pens + Number of blue pens

 T O 1 [Carry] 1 8 2 6 4 4

So, the total number of pens with Tony is 44.

99.
Ed practices tennis everyday and the tennis court is on the way to his school. The tennis court is 562 m away from his house and his school is 358 m away from the tennis court. Find the total distance between Ed's house and his school.
 a. 810 m b. 850 m c. 920 m d. 930 m

#### Solution:

Total distance between Ed's house and school = Distance between his house and tennis court + distance between tennis court and school

= 562 + 358 = 920
[Substitute the values.]

So, the total distance between Ed's house and school is 920 m.

100.
Ashley has 3 red, 4 white, and 7 green bags. Find the total number of bags that Ashley has.
 a. 12 b. 11 c. 10 d. 14

#### Solution:

Total number of bags Ashley has = Number of red bags + Number of white bags + Number of green bags.

 T O 1 [Carry] 3 4 + 7 1 4 [Add.]