﻿ Decimal Division Word Problems | Problems & Solutions

# Decimal Division Word Problems

Decimal Division Word Problems
• Page 1
1.
Find the quotient of 3.2 ÷ 0.4.
 a. 3 b. 6 c. 12 d. 8

#### Solution:

Model the decimal 3.2 as shown.

Circle groups of 0.4 as shown.

There are 8 groups.

So, the quotient is 8.

2.
Using models, find the quotient of 0.5 ÷ 0.05.
 a. 0.01 b. 0.001 c. 0.1 d. 10

#### Solution:

Model the decimal 0.5 as below.

Circle groups of 0.05 as below.

There are 10 groups.

So, the quotient is 10.
[0.05 × 10 = 0.5]

3.
Find.
161.28 ÷ 42
 a. 3.84 b. 38.4 c. 384 d. 3.084

#### Solution:

161.28 ÷ 42
[Original expression.]

The quotient of 161.28 ÷ 42 is 3.84.

4.
Find: 128 ÷ 4
 a. 32 b. 30 c. 3 d. 3.2

#### Solution:

128 ÷ 4
[Original expression.]

The quotient of 128 ÷ 4 is 32.

5.
Brian's school is 6.45 mi away from his house. How long would it take him to reach his school, if he walks at the rate of 5 miles per hour?
 a. 1.29 hours b. 1.029 hours c. 0.129 hours d. 12.9 hours

#### Solution:

To find out how long would it take Brian to reach his school, divide 6.45 by 5.
[Brian walks at the rate of 5 miles per hour, which means that he takes 1 hour to cover 5 miles, so, he will take a little more than an hour to cover 6.45 miles. ]

So, Brian can reach his school in 1.29 hours walking at the rate of 5 miles per hour.

6.
Find: $\frac{0.1435}{0.7}$
 a. 0.205 b. 0.25 c. 0.35 d. 0.305

#### Solution:

0.14350.7
[Original expression.]

0.7 × 10 = 7
[Multiply the divisor by 10 to make a whole number.]

0.1435 × 10 = 1.435
[Multiply the dividend by the same number which is multiplied by the divisor.]

The quotient of 0.1435 / 0.7 = 0.205

7.
Danielle paid $11.20 for 14 basketballs. What is the cost of each basketball?  a.$0.008 b. $8 c.$0.80 d. $0.08 #### Solution: The problem asks us to find out the cost of each basketball. So, we need to divide the amount Danielle paid for the balls by the number of basketballs she bought. 11.2 ÷ 14 [Original equation.] So, the cost of each basketball =$0.80.

8.
Francis spent $2.65 on tea leaves. The tea leaves cost$0.05 per ounce. How many ounces of tea leaves did Francis purchase?
 a. 53 b. 52 c. 55 d. 57

#### Solution:

Ounces of tea leaves Francis purchase = amount he spent on tea leaves ÷ cost of tea leaves per ounce
= 2.65 ÷ 0.05
[Original Equation.]

0.05 × 100 = 5
[Multiply the divisor by 100 to make it as a whole number.]

2.65 × 100 = 265
[Multiply the dividend by the same number.]

[Move both decimal points the same number of spaces to the right.]

Francis purchased 53 ounces of tea leaves.

9.
A team of 28 divers set a record by diving 190.4 miles under water. What is the mean distance dived by each diver?
 a. 0.68 miles b. 0.068 miles c. 68 miles d. 6.8 miles

#### Solution:

190.4 ÷ 28
[Original expression.]

Mean distance of each diver is 6.8 miles.