﻿ Estimating Whole Numbers Worksheets | Problems & Solutions

# Estimating Whole Numbers Worksheets

Estimating Whole Numbers Worksheets
• Page 1
1.
Estimate the difference between 513 and 275. Round to the nearest hundred.
 a. 300 b. 400 c. 200 d. 100

#### Solution:

513 500
[Round 513 to the nearest hundred.]

275 300
[Round 275 to the nearest hundred.]

500 - 300 = 200
[Subtract the rounded figures.]

So, the difference 513 - 275 rounded to the nearest hundred is about 200.

2.
Justin deposited $812 in his account. Two days later, he depositied again$582. Estimate the final amount in his account. Round it to the nearest hundred.
 a. $1,400 b.$1,300 c. $1,500 d.$1,200

#### Solution:

Round down 812 to the nearest hundred = 800

Round up 582 to the nearest hundred = 600

800 + 600 = 1,400

So, the amount in Justin's account is about $1,400. Correct answer : (1) 3. There are 357 tickets to be sold for a fundraiser. Bill sold 226 of them. Rounding to the nearest ten, estimate the number of tickets yet to be sold.  a. 110 b. 120 c. 140 d. 130 #### Solution: Number of tickets yet to be sold = Total number of tickets - Number of tickets sold by Bill 357 360 [Round 357 to the nearest ten.] 226 230 [Round 226 to the nearest ten.] 360 - 230 = 130 [Subtract the rounded values.] So, the number of tickets left to be sold rounded to the nearest ten is 130. Correct answer : (4) 4. Phil collects stamps. He bought 768 stamps, of which 342 stamps were bought from Hungary and Sweden. The rest were bought from Canada. Rounding to the nearest ten, estimate the number of stamps that Phil bought from Canada.  a. 400 b. 330 c. 230 d. 430 #### Solution: Number of stamps that Phil bought from Canada = Total number of stamps - Number of stamps from Sweden and Hungary 768 770 [Rounded to the nearest ten.] 342 340 [Rounded to the nearest ten.] 770 - 340 = 430 [Subtract the rounded values.] The number of stamps bought from Canada rounded to the nearest ten, is 430. Correct answer : (4) 5. Kenny deposited$8,736 in a bank. He withdrew $5,124. By estimating the amounts of money he deposited and withdrew, to the nearest thousand, find how much he would have left in the bank.  a.$4,000 b. $2,000 c.$3,000 d. $1,000 #### Solution: 8736 9000 [Rounded to the nearest thousand.] 5124 5000 [Rounded to the nearest thousand.] 9000 - 5000 = 4000 [Total deposit - Amount withdrawn = Amount left in the bank.] So, Kenny has$4,000 left in the bank.

6.
Paula had $93. He gave$37 to Rachel. Estimate the amount left with him. Round to the nearest ten.
 a. $50 b.$40 c. $60 d.$130

#### Solution:

Round down 93 to the nearest hundred, 90.

Round up 37 to the nearest hundred, 40.

90 - 40 = 50
[Subtract the rounded values.]

So, Paula left with $50. Correct answer : (1) 7. Paula gave$472 to Rachel and $318 to John. Estimate the total amount that Paula gave, rounding it to the nearest hundred.  a.$700 b. $500 c.$800 d. $900 #### Solution: Round up 472 to the nearest hundred, 500. Round down 318 to the nearest hundred, 300. 500 + 300 = 800 [Add the rounded values.] So, Paula gave about$800.

8.
Justin bought a shirt for $12 and a pair of trousers for$26. Estimate the total amount of money he spent. Round to the nearest ten.
 a. $40 b.$300 c. $20 d.$30

#### Solution:

Round down 12 to the nearest ten = 10

Round up 26 to the nearest ten = 30

10 + 30 = 40

So, the amount of money Justin spent is about $40. Correct answer : (1) 9. Francis deposited$812 in his account. Two days later, he depositied $582. Estimate the amount in his account. Round to the nearest hundred.  a.$1,400 b. $1,300 c.$1,200 d. $1,500 #### Solution: Round down 812 to the nearest hundred = 800 Round up 582 to the nearest hundred = 600 800 + 600 = 1,400 [Add the rounded values.] So, the amount in Francis's account is about$1,400.

10.
Tim deposited $812 in his account. Two days later, he depositied$582. Estimate the amount in his account. Round to the nearest hundred.
 a. $1,300 b.$1,200 c. $1,500 d.$1,400

#### Solution:

Round down 812 to the nearest hundred = 800

Round up 582 to the nearest hundred = 600

800 + 600 = 1,400