﻿ Function Worksheet - Page 4 | Problems & Solutions

# Function Worksheet - Page 4

Function Worksheet
• Page 4
31.
Identify the table that suits the graph.

 a. Table 4 b. Table 2 c. Table 1 d. Table 3

#### Solution:

From the graph,
Value of y for x = 2 is 4
Value of y for x = 4 is 2
Value of y for x = 5 is 1
Value of y for x = 6 is 0.

Table 2 matches with the values.

So, the table that suits the graph is Table 2.

32.
A eucalyptus tree gorws 0.6 meters in 1 year. If it grows at the same rate, how many meters will it grow in 9 years ?
 a. 6.6 meters b. 5.4 meters c. 7.6 meters d. 5.9 meters

33.
Identify the pattern that describes the rule.
 a. 37, 45, 54, 63, ... b. 37, 46, 55, 63, ... c. 37, 46, 55, 64, ... d. 28, 37, 46, 55, ...

#### Solution:

Pattern starts with 37 and to get the next number add 9 to the number before it.

So, among the choices '37, 46, 55, 64, ...' is the correct pattern that describes the given rule.

34.
Identify the pattern that describes the rule.
"Start with 4 and multiply by 5 to get the next number."
 a. 4, 20, 80, 320, ... b. 4, 20, 60, 80, ... c. 4, 20, 100, 500, ... d. 4, 20, 40, 100, ...

#### Solution:

The pattern starts with 4, to get the next number multiply the preceeding number with 5 .

So, among the choices '4, 20, 100, 500, ...' is the correct pattern that describes the given rule.

35.
Tim buys few boxes of candies. Weight of each box is 1.750 kilograms. Which graph shows the relationship between the number of boxes bought and the weight of the boxes?

 a. Graph 2 b. Graph 3 c. Graph 1 d. Graph 4

#### Solution:

Weight of one box of candies = 1.750 kilograms.

Weight of two boxes of candies = 2 × 1.750 = 3.5 kilograms.

Weight of three boxes of candies = 3 × 1.750 = 5.250 kilograms.

Weight of four boxes of candies = 4 × 1.750 = 7 kilograms.

Weight of five boxes of candies = 5 × 1.750 = 8.250 kilograms.

Among the graphs, Graph 1 represents the exact relation between the number of boxes and weight of the boxes.

36.
[$27 +$12 = $39.] Correct answer : (1) 37. The graph shows the relationship between Tom's earnings and the number of hours he works overtime. His daily wage is$27. If he earns $36 on a Monday, then how many hours does he work overtime?  a. 5 hours b. 2.3 hours c. 2 hours d. 3 hours #### Solution: Tom's daily wage is$27. He was paid $9 extra on Monday. [$36 - $27 =$9.]

So, Tom worked 3 hours extra on Monday.
[From the graph shown, we learn that he is paid $3 for every extra hour he works and$9$3 = 3.] Correct answer : (4) 38. The graph shows the relationship of the time taken to cover a distance by a truck. After 3 hours, how many miles does the truck cover?  a. 250 miles b. 150 miles c. 300 miles d. 200 miles #### Solution: The truck is traveling at a speed of 100 miles per hour. [Read from the graph.] So, the distance covered by the truck in 3 hours = 300 miles. [Distance = speed × time = 100 × 3 = 300 miles.] Correct answer : (3) 39. The graph shows the relationship between the distance covered by a car and the time taken for that. If the car has covered a distance of 200 miles, find the time it took to cover the distance.  a. 2.5 hours b. 1 hour c. 2 hours d. 3 hours #### Solution: The car is traveling at a speed of 100 miles per hour. [Read from the graph.] So, the time taken by the car to cover a distance of 200 miles = 2 hours. Correct answer : (3) 40. The graph shows the relationship between earnings of a server in a hotel and the number of customers he serves. His daily wage is$27 and his average tip for a customer is $3. If he earned$33 yesterday, how many customers did he serve yesterday?

 a. 6 b. 2 c. 3 d. 4

#### Solution:

The daily wage of the server is $27. He was paid$6 extra yesterday.
[$33 -$27 = $6.] So, he served 2 customers yesterday. [From the graph shown, we learn that he is paid$3 for every customer he served and $6$3 = 2.]