To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)

Money Worksheet

Money Worksheet
  • Page 1
 1.  
How many dollars are there in 800 quarters?
a.
200
b.
175
c.
250
d.
225


Solution:

4 Quarters = 1 dollar

800 Quarters = 800 / 4dollars = 200 dollars

So, 200 dollars are equivalent to 800 quarters.


Correct answer : (1)
 2.  
Harry has $ 40, Rosy has $ 50 and Gracy has $ 60. How many pennies do they have in all?
a.
15000 pennies
b.
14500 pennies
c.
14900 pennies
d.
15500 pennies


Solution:

1 dollar = 100 pennies

Harry has $ 40 = 40 × 1 dollar = 40 × 100 pennies = 4000 pennies.

Rosy has $ 50 = 50 × 1 dollar = 50 × 100 pennies = 5000 pennies.

Gracy has $ 60 = 60 × 1 dollar = 60 × 100 pennies = 6000 pennies.

So, the total number of pennies they all have = Number of pennies Harry has + Number of pennies rosy has + Number of pennies gracy has.

= 4000 + 5000 + 6000 = 15000 pennies.


Correct answer : (1)
 3.  
How many cents make 200 quarters?
a.
500 cents
b.
5000 cents
c.
500000 cents
d.
50000 cents


Solution:

1 quarter = 25 cents
[Conversion factor.]

Since the conversion is from a larger unit to a smaller unit, the operation would be to multiply with the conversion factor.

200 quarters = 200 × 25 cents = 5000 cents


Correct answer : (2)
 4.  
Joel has 400 pennies with him. How many chocolates can he buy with the pennies he has, if each chocolate costs $1?
a.
7 chocolates
b.
6 chocolates
c.
5 chocolate
d.
4 chocolates


Solution:

100 pennies = 1 dollar

400 pennies = 400 / 100dollars = $ 4

So, Joel can buy 4 chocolates.


Correct answer : (4)
 5.  
Write the relation between a penny and a nickel.
a.
5 nickels = 1 penny
b.
100 nickels = 1 penny
c.
1 nickel = 5 pennies
d.
100 pennies = 1 nickel


Solution:

5 pennies = 1 nickel


Correct answer : (3)
 6.  
1 penny = 1 cent. Is the statement right?
a.
No
b.
Yes


Solution:

1 Penny = 1 cent

So, the given statement is right.


Correct answer : (2)
 7.  
How many nickels make a dollar?
a.
10
b.
30
c.
20
d.
50


Solution:

1 nickel = 5 cents

$1 = 100 cents = 20 × 5 cents

So, $1 = 20 nickels


Correct answer : (3)
 8.  
Identify the one that correctly compares a penny and a dollar, and a dollar and a quarter.
a.
1 penny > 1 dollar & 1 dollar < 1 quarter
b.
1 penny = 1 dollar & 1 dollar = 1 quarter
c.
1 penny < 1 dollar & 1 dollar > 1 quarter
d.
None of these


Solution:

100 pennies = 1 dollar. So, penny '<' dollar

1 dollar = 4 quarters. So, 1 dollar'>' 1quarter


Correct answer : (3)
 9.  
How many cents do 640 dimes make?
a.
64
b.
6400
c.
640
d.
640000


Solution:

1 dime = 10 cents

640 dimes = 640 × 1 dime = 640 × 10 cents

= 6400 cents

So, 6400 cents make 640 dimes.


Correct answer : (2)
 10.  
Fill in the blank.
36 nickels = _____ dimes
a.
72
b.
18
c.
19
d.
36


Solution:

2 Nickels = 1 dime

36 Nickels = 36 / 2dimes = 18 dimes


Correct answer : (2)

*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.