To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)

Multiplication Facts Worksheet

Multiplication Facts Worksheet
  • Page 1
 1.  
There are 60 minutes in an hour. Find the number of minutes in 4 hours.
a.
64
b.
60
c.
290
d.
240


Solution:

Number of minutes in 4 hours = 60 × 4
[There are 60 minutes in one hour.]

= 6 × 10 × 4
[60 = 6 × 10.]

= 6 × 4 × 10
[Use commutative property.]

= 24 × 10 = 240

So, there are 240 minutes in 4 hours.


Correct answer : (4)
 2.  
Mrs. Zelma's family moved from New Zealand to Australia. They carried 5 suitcases each weighing 80 lb. How much did their luggage weigh altogether?
a.
85 lb
b.
410 lb
c.
400 lb
d.
16 lb


Solution:

The weight of the total luggage of Mrs. Zelma's family = the number of suitcases × the weight of each suitcase

= 5 × 80
[Substitute the values.]

= 5 × 8 × 10
[8 × 10 = 80]

= 40 × 10 = 400

The luggage weighed 400 lb altogether.


Correct answer : (3)
 3.  
Andy bought 15 toys. Each toy was priced at $6. How much did he pay for the toys?
a.
$21
b.
$9
c.
$90
d.
$100


Solution:

To find the money that Andy paid for 15 toys, you need to multiply 15 by 6.
[Because, each toy was priced at $6.]

So, Andy paid $90 for the toys.
[15 × 6 = 90.]


Correct answer : (3)
 4.  
How many flowers are needed to make 4 bouquets, if each bouquet needs 7 flowers?
a.
32
b.
35
c.
25
d.
28


Solution:

Number of bouquets to be made = 4

Number of flowers needed for one bouquet = 7

So, the number of flowers needed for 4 bouquets = 4 × 7 = 28.


Correct answer : (4)
 5.  
A file holder has 8 shelves. Each shelf has 20 files. How many files does the file holder have in all?
a.
170
b.
160
c.
28
d.
3


Solution:

Total number of files with the holder = the number of shelves × the number of files in each shelf

= 8 × 20

= 8 × 2 × 10 = 160
[From the multiplication table of 8.]

So, the file holder has 160 files in all.


Correct answer : (2)
 6.  
Jessica distributed 5 biscuits to each of the children playing in the park. If the number of children playing in the park is 3, how many biscuits did she distribute in all?
a.
14
b.
17
c.
15
d.
13


Solution:

Total number of biscuits = number of children × number of biscuits each child got.

= 3 × 5
[Substitute the values.]

= 15
[Multiply.]

The total number of biscuits that Jessica distributed was 15.


Correct answer : (3)
 7.  
Rose jogs 2 miles per day. How many miles would she cover in 5 days, if she covers the same distance each day?
a.
10 miles
b.
12 miles
c.
15 miles
d.
8 miles


Solution:

Rose jogs 2 miles per day.

As the number of days increases by 1, number of miles she jogs increase by 2.

So, the number of miles Rose would jog in 5 days = Number of miles she jogs in one day × 5 = 10 miles.


Correct answer : (1)
 8.  
A bus travels 26 miles using one gallon of gas. Determine the number of miles the bus can travel, if it has 3 gallons of gas in the tank.
a.
78 miles
b.
98 miles
c.
68 miles
d.
88 miles


Solution:

For each gallon of gas, the bus travels 26 miles.

Using 3 gallons of gas, the bus can travel (3 × 26) miles.

So, the number of miles the bus can travel with 3 gallons of gas = 78 miles.


Correct answer : (1)
 9.  
A New Year greeting card costs $4. How much would it cost John to buy 5 such cards?
a.
$20
b.
$25
c.
$9
d.
$30


Solution:

Total cost = Cost of one card × Number of cards

= $4 × 5 = $20

So, it would cost John $20 to buy 5 such New Year greeting cards.


Correct answer : (1)
 10.  
A box weighs 8 kg. How much would 5 such boxes weigh?
a.
40 kg
b.
13 kg
c.
3 kg
d.
35 kg


Solution:

Weight of each box = 8 kg

Weight of 5 boxes = Weight of 1 box × 5

= 8 kg × 5

= 40 kg


Correct answer : (1)

*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.