To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)

Multiplication Word Problems

Multiplication Word Problems
  • Page 1
 1.  
Arthur has 5 boxes with equal number of balls in each of them. If he has 20 balls in all, how many balls are there in each box?
a.
6
b.
4
c.
5
d.
9


Solution:

Number of boxes = 5.

Let the number of balls in each box be x.

Total number of balls in 5 boxes = 20.

Total number of balls = Number of balls in each box × Number of boxes

20 = x × 5

x = 20 / 5

= 4
[Divide.]

So, there are 4 balls in in each box.


Correct answer : (2)
 2.  
A garden is divided into 25 small squares and 15 rose plants are planted in each square. Find the total number of rose plants in the garden.
a.
375
b.
10
c.
400
d.
40


Solution:

Total number of rose plants = number of squares × number of rose plants in each square

= 25 × 15 = 375
[Substitute the values and multiply.]

So, the total number of rose plants in the garden is 375.


Correct answer : (1)
 3.  
The price of a T-shirt is $22. Find the price of 324 such T-shirts.
a.
$648
b.
$7,256
c.
$7,268
d.
$7,128


Solution:

Price of a T-shirt = $22.

Price of n number of T-shirts = $22 × n.

Price of 324 T-shirts = $22 × 324 = $7128.

So, price of 324 T-shirts = $7,128.


Correct answer : (4)
 4.  
There are 24 cases in a warehouse. If there are 24 mangoes in each case, how many mangoes are there in the warehouse?
a.
572
b.
576
c.
569
d.
574


Solution:

Number of cases in warehouse = 24.

Number of mangoes in each case = 24.

Number of mangoes in the warehouse = number of cases × number of mangoes in each case

= 24 × 24 = 576
[Substitute the values and multiply.]

So, number of mangoes in the warehouse = 576.


Correct answer : (2)
 5.  
2,652 people visited a zoo park. Each ticket was priced at $12. Find the total amount collected.
a.
$30,524
b.
$30,634
c.
$31,824
d.
$20,634


Solution:

Number of people who visited the zoo park = 2,652.

Price of each ticket = $12.

Amount collected = number of visitors × price of each ticket

= 2652 × 12 = $31,824
[Substitute the values and multiply.]

So, the total amount collected = $31,824.


Correct answer : (3)
 6.  
Mrs. Robins wants to divide 15 marbles equally among 5 children. How many marbles should she give to each child?
a.
75
b.
3
c.
20
d.
10


Answer: (b)


Correct answer : (2)
 7.  
Rose wants to keep at least 6 flowers in a vase. Find the number of vases required, if she has 35 flowers.
a.
5
b.
29
c.
18
d.
6


Answer: (a)


Correct answer : (1)
 8.  
James bought 18 pancakes and distributed equally among 6 children. How many pancakes did each child get?
a.
12
b.
2
c.
3
d.
24


Answer: (c)


Correct answer : (3)
 9.  
There are 5,064 books that need to be packed in boxes. There are 6 boxes. We want to put the same number of books in each box. How many books will fit into each box?
a.
844
b.
94
c.
92
d.
95


Answer: (a)


Correct answer : (1)
 10.  
Sam had 18 portions of pizza. He shared equal number of portions with his brother. How many portions did each one get?
a.
12
b.
18
c.
9
d.
6


Answer: (c)


Correct answer : (3)

*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.