﻿ Subtraction of Decimals Worksheet | Problems & Solutions Subtraction of Decimals Worksheet

Subtraction of Decimals Worksheet
• Page 1
1.
What is the value of the expression $n$ - 27.4 when $n$ = 97.22? a. 124.62 b. 69.82 c. 59.72 d. 69.69

Solution:

n - 27.4
[Given.]

97.22 - 27.4 = 69.82
[Substitute n = 97.22.]

2.
What is the value of the expression 56.56 - $p$ when $p$ = 21.31? a. 77.87 b. 55.58 c. 35.25 d. 35.87

Solution:

56.56 - p
[Given.]

56.56 - 21.31 = 35.25
[Substitute p = 21.31.]

3.
0.30 - 0.03 =?  a. 0.33 b. 0.27 c. 0.6 d. 0.17

Solution:

In the model shown, the blocks are divided into hundredths.

There are two partially shaded blocks. One block shows 30 hundredths shaded, and the other block shows 3 hundredths shaded.

Subtract the hundredths: 0.30 - 0.03 = 0.27.

So, the model shows that 0.30 - 0.03 = 0.27.

4.
1.70 - 0. 33 =?  a. 2.03 b. 1.43 c. 1.47 d. 1.37

Solution:

In the model shown, the blocks are divided into hundredths.

The completely shaded block represents the whole number 1. There are two partially shaded blocks. One block shows 70 hundredths shaded, and the other block shows 33 hundredths shaded.

First subtract the hundredths: 0.70 - 0.33 = 0.37.

There is only one whole block. Combine that 1 whole with 37 hundredths to get 1.37.

So, the model shows that 1.70 - 0.33 = 1.37.

5.
2.05 - 0.97 =?  a. 2.92 b. 1.08 c. 1.18 d. 3.02

Solution:

In the model shown, the blocks are divided into hundredths.

The completely shaded block represents the whole number 1. There are two partially shaded blocks. One block shows 5 hundredths shaded, and the other block shows 97 hundredths shaded.

To subtract, regroup one of the completely shaded blocks into hundredths and combine it with 5 hundredths.

105 hundredths - 97 hundredths = 8 hundredths.
[Subtract.]

As one of the wholes was regrouped to subtract, only one whole block remains. Combine that 1 whole with 8 hundredths to get 1.08.

So, the model shows that 2.05 - 0.97 = 1.08.

6.
Laura needs 1.62 yd of a solid-color fabric and 2.17 yd of a print fabric for a quilt. How many more yards of print fabric does she need than the solid-color fabric? a. 0.45 yd b. 1.55 yd c. 0.55 yd d. 0.65 yd

Solution:

Difference in the lengths of the two fabrics needed for the quilt = Length of the print fabric - Length of the solid-color fabric

= 2.17 yd - 1.62 yd
[Substitute the values.]

 2.17 [Line up the decimals.] - 1.62 0.55 [Subtract.]

So, Laura needs 0.55 yd of the print fabric more than the solid-color fabric.

7.
Joy had $1.94 to spend. He bought a package of popcorn for$0.78. How much money is he left with? a. $1.16 b.$1.06 c. $1.05 d.$2.72

Solution:

Difference = Money Joy had - Money spent on a package of popcorn

= $1.94 -$0.78
[Substitute the values.]

 1.94 [Align the decimal points.] - 0.78 1.16 [Subtract.]

So, $72.92 -$35.74 = $37.18 Correct answer : (4) 9. Subtract.$23 - $6.53 a.$16.47 b. $26 c.$16 d. $26.47 Solution:  1 12 9 10$ 2 3 . 0 0 - $6 . 5 3$ 1 6 . 4 7

So, $23 -$6.53 = $16.47 Correct answer : (1) 10. Subtract 13 cent from$29. a. $20.87 b.$28.77 c. $28.87 d.$18.87

Solution:

13 cent = $0.13  8 9 10$ 2 9 . 0 0 - $0 . 1 3$ 2 8 . 8 7

So, $29 - 13 cent =$28.87