To get the best deal on Tutoring, call 1-855-666-7440 (Toll Free)

Unit Conversion Word Problems - Page 11

Unit Conversion Word Problems
  • Page 11
 101.  
How many one cup servings can be made with 5 pints of milk?
a.
12
b.
11
c.
13
d.
10


Solution:

5 pints = 2 × 5 = 10 cups
[Since 1 pint = 2 cups, multiply 2 by 5.]

10 one-cup servings can be made with 5 pints of milk.


Correct answer : (4)
 102.  
Joe and Chris pitched their tents such that they are 10 yd 2 ft apart. Express the distance in ft.
a.
34
b.
27
c.
37
d.
32


Solution:

1 yd = 3 ft
[Write yd in terms of ft.]

10 yd 2 ft = [(10 × 3) + 2] ft
[Convert yd to ft; Multiply 10 by 3.]

= (30 + 2) ft = 32 ft
[Add.]

The distance between the two tents is 32 ft.


Correct answer : (4)
 103.  
Joe has to cross a 1 6 mile long bridge to reach his office. What is the length of the bridge in feet?
a.
890
b.
880
c.
870
d.
None of the above


Solution:

1 mile = 5280 feet
[Write mile in terms of feet.]

1 / 6 mile = 1 / 6 x 5280
[Convert miles to feet; Multiply 1 / 6 by 5280.]

= 1 / 6 x 5280 / 1
[Rewrite 5280 as 5280 / 1.]

= 1 / 1 x 880 / 1
[Cancel 5280 with 6.]

= 880 feet
[Simplify.]

The length of the bridge is 880 feet.


Correct answer : (2)
 104.  
Charles bought 80 ounces of potatoes from a grocery store. How many pounds of potatoes did he buy?
a.
4
b.
7
c.
6
d.
5


Solution:

16 ounces = 1 pound
[Write pound in terms of ounces.]

80 ounces = 80 / 16 = 5 pounds
[Convert ounces to pounds; Divide 80 by 16.]

Charles bought 5 pounds of potatoes.


Correct answer : (4)
 105.  
Brad bought 4 pounds of butter. How many ounces of butter did he buy?
a.
69
b.
54
c.
59
d.
64


Solution:

1 pound = 16 ounces
[Write pound in terms of ounces.]

4 pounds = 4 × 16 = 64 ounces
[Convert pounds to ounces; Multiply 4 by 16.]

Brad bought 64 ounces of butter.


Correct answer : (4)
 106.  
Francis caught 600 pounds of shrimp. How many tons of shrimp did he catch?
a.
7 20
b.
1
c.
3 10
d.
1 3


Solution:

2000 pounds = 1 ton
[Write ton in terms of pounds.]

600 pounds = 600 / 2000 ton
[Convert pounds to tons; Divide 600 by 2000.]

= 3 / 10 ton
[Divide numerator and denominator by the GCF.]

Francis caught 3 / 10 tons of shrimp.


Correct answer : (3)
 107.  
Find the value of s in the expression s cm = 5.28 km.
a.
52800
b.
528
c.
528000
d.
5280


Solution:

1 km = 1000 m = 100000 cm

5.28 km = (5.28 x 100000) cm
[Convert kilometers into centimeters.]

= 528000 cm
[Multiply.]

The value of s is 528000.


Correct answer : (3)
 108.  
Find the value of q in the expression q mm = 6.69 m.
a.
669
b.
6690
c.
66900
d.
66.9


Solution:

1 m = 100 cm = 1000 mm

6.69 m = 6.69 x 1000 mm
[Convert meters into millimeters.]

= 6690 mm
[Simplify.]

The value of c is 6690.


Correct answer : (2)
 109.  
Which unit of capacity best fills the blank in the expression? 3.153 kL = 3153 ___
a.
Kiloliters
b.
Deciliters
c.
Milliliters
d.
Liters


Solution:

3.153 kL = 3153 ___
[Original expression.]

3.153 kL = 3.153 x 1000 ___
[Split the expression.]

1 kL = 1000 L
[kL in terms of L.]

3.153 kL = (3.153 x 1000) L
[Convert kL to L.]

= 3153 L
[Simplify.]

Since 3.153 kL = 3153 L, the unit of capacity that best fills in the blank is liters.


Correct answer : (4)
 110.  
The height of a pole is 5.2 m. Express the height in cm.
a.
5.2 cm
b.
520 cm
c.
52 cm
d.
5200 cm


Solution:

1 meter = 100 centimeters.

Height of a pole = 5.2 m = 5.2 × 100 cm
[Convert meters into centimeters.]

= 520 cm
[Multiply.]

The height of pole is 520 cm.


Correct answer : (2)

*AP and SAT are registered trademarks of the College Board.